Slovensko English


 

 

Dobrodošli na spletni strani Herniološkega združenja Slovenije!

 
Dear member of the EHS,

We are contacting you to inform you that the deadline for the application of the vacancies in the Advisory Committees of the EHS has been extend- until 15th June 2018.

The vacancies are the following:

o 1 vacancy in the Advisory Committee for Congresses

o 1 vacancy in the Advisory Committee for Education

o 1 vacancy in the Advisory Committee for Quality

o 1 vacancy in the Advisory Committee for the Website

If you are interested to join an Advisory Committee, please contact your national Hernia Society (jurij.gorjanc@mf.uni-lj.si)

The application should include your CV and a cover letter explaining why you want to become a member of the Advisory Committee.
 

Razlaga clanstva v posameznem odboru

 

 


Spoštovani!
 

Izdali smo novo monografijo o endoskopski operaciji dimeljske kile - TAPP. Tiskan izvod dobite na sedežu Herniološkega združenja Slovenije (pri Slovenskem zdravniškem društvu), elektronski izvod bo v kratkem na spletni strani www.kile.si.

 Spoštovani!
 

Evropska herniološka zveza finančno podpira in krije potne stroške udeležbi na kongresu oz. konzultaciji v enem od HERNIA CENTROV v Evropi. Vsi podatki so v priloženih dokumentih.
 

Application for European Hernia Society - Travel Grant 2018
 

Application for European Hernia Society - Clinical Research Grant 2018

 


21. - 23.september: 13th International Congress of the Asia Pacific Hernia Society


 

Strokovno srečanje z naslovom Laž, bela laž ali resnica - Predavanja in okrogla miza o pojasnilni dolžnosti
Sreda, 15.november 2017 od 16:00 do 19:00

 


 

SLOVENIJA URADNO SPREJETA V EVROPSKO HERNIOLOŠKO ZVEZO

 
…IN KAJ JE NOVEGA V HERNIOLOGIJI

 (poročilo z delavnice in Evropskega kongresa EHS o kilah na Dunaju, 21.-27. maj 2017)

Na kirurških kongresih izvemo veliko zanimivega. A priznajmo, tja gremo tudi zato, da si od vsakdanjega dela malo oddahnemo in napolnimo “strokovne baterije”. Da s kolegi med manj pomembnimi predavanji podebatiramo in preverimo, kako delamo v lastni bolnišnici.

A letošnji EHS na Dunaju je bil tako zanimiv, da je bilo časa za aktivnosti zunaj  kongresa minimalno.

Pred začetkom kongresa smo se nekateri udeležili tridnevnega mednarodnega tečaja in delavnice operiranja različnih kil: HerniaCompact. Razveseljivo-tam sem med 30 udeleženci srečal še dve Slovenki in enega Slovenca.  Prvi dan smo sami opravljali ultrazvočno predoperativno diagnostiko, spoznavali subtilnost kirurške anatomije na skrbno izbranih preparatih. Drugi dan smo vse operativne tehnike preizkušali na kadavrih. Pri tem velja omeniti posebno fiksacijo trupel z medicinske fakultete v Gradcu, ki ohranja elastičnost tkiv in omogoča laparoskopsko operiranje ob odlično ohranjenih barvah in anatomiji. Tretji dan smo hospitirali -  vsak v eni od 5 večjih dunajskih bolnišnic. Komentar enega od udeležencev tečaja: če bi imel kilo, kakršnokoli že, bi se dal operirati le nekomu, ki je takšen tečaj opravil.

Kongres, ki se je odvijal naslednje 4 dni je prvi dan postregel z udarnimi in kočljivimi temami: velika pooperativna kila je še vedno kirurški izziv, ki se ga je treba lotiti večplastno. Ameriški kirurgi imajo številne izkušnje s tehniko podležeče mreže (sublay) in s tehniko zadnje separacije komponent (TAR). Še posebej v primeru bolezenske debelosti. Nismo se mogli znebiti občutka, da tehnika IPOM z intraperitonealno položeno mrežo izgublja na veljavi, a je še vedno smiselna pri nekaterih indikacijah, med njimi so prav kile pri zelo debelih bolnikih. Skoraj revolucionarno je bilo poročilo o  seriji z botoksom predoperatvno pripravljenih bolnikov z velikimi incizijskimi kilami.  Z vbrizganjem toksina botulina (t.i. kemična separacija komponent) pod kontrolo ultrazvoka v mišice trebušne stene 4 tedne pred operacijo dosežemo relaksacijo mišic in zmanjšanje kilnega vratu do te mere, da je možna operacija brez sprostitvenih rezov, ki lahko oslabijo trebušno steno. Nedvomno metoda, vredna posnemanja pri izbranih bolnikih.

Bili smo priča izjemnemu spektru demonstracij operacij pooperativnih kil v živo. Ste že slišali za izraze, kot so: MILOS or eMILOS (minimalno invazivna operacija s podležečo mrežo – odprta ali endoskopska), eRives in eACS (endoskopska sprednja sprostitev komponent), rTAR (robotska posteriorna sprostitev komponent)?
 
Pri dimeljski kili so bili poudarki na doslednosti izvajanja posamezne tehnike, saj se je zelo razpasla miselnost, da vsak kirurg originalno tehniko nekoliko modificira, saj ima z njo “dobre izkušnje”. Teh dobrih izkušenj pa nikoli ne preverja ali  znanstveno ovrednoti in tako ostaja pri številnih “dobrih občutkih” kirurga, ki se pri bolnikih navadno kažejo v višjem odstotku recidivov in kronične bolečine.
 
Več o kirurškem programu kongresa je na:
http://www.ehs2017vienna.com/images/doc/EHS_2017_Final_Programme_A5_web_04-05.pdf

 
 
Pomembna so bila tudi srečanja nacionalnih delegatov vseh evropskih članic. Slovenci smo bili na kongresu soglasno  s strani dosedanjih članic  polnopravno sprejeti v Evropsko herniološko zvezo EHS. V omenjenih delovnih telesih smo se s predsednokom EHS (Salvadorjem Moralesom Condejem) srečali še večkrat in izmenjali težave in posebnosti operiranja kil v naši državi.  Na kongresu je bilo prissotnih 15 Slovenskih kirurginj in kirurgov iz obeh kliničnih centrov in skoraj vseh splošnih bolnišnic.
 
Občutek, da je organizatorju prof. dr. Reneju Fortelnyu uspel izjemen kongres, ni bil samo moj, ampak ga je delila večina od skoraj 1000 udeležencev.
 
Jurij Gorjanc
 
 
 
 
 
-

 


STAREJŠI NAGOVORI >>


 

 

Zadnja novica

 

 

VII. slovenski simpozij in delavnica o kilah z mednarodno udeležbo - Ljubljana, petek 18. november 2016
 

  

 

NOVOST - ˝KREDITNE TOČKE˝ - preberite več...


 VI. KONGRES ZDRUŽENJA KIRURGOV SLOVENIJE
Kongresni center hotelov LifeClass, hotel Slovenija, Portorož
7. in 8. november 2014

TEME KONGRESA:
1. Novosti v hernioplastiki
2.   Tope in penetrantne poškodbe prsnega koša, trebuha in retroperitonealnih organov
3.   Bolnišnični ukrepi ob masovnih nesrečah – kirurgija v izrednih razmerah
4.   Retroperitonealni tumorji

 

Preberite več...


KREDITNE TOČKE UDELEŽENCEM 5. SLOVENSKEGA SIMPOZIJA O KILAH Z MEDNARODNO UDELEŽBO

 

Zdravniška zbornica (gospa Mojca Urana) udeležence "5. slovenskega simpozija o kilah" obvešča, da pasivnim udeležencem dodeljuje 6 kreditnih točk, aktivnim pa 9 kreditnih točk.
 

 Med 19. in 22. junijem 2013 bo na Dunaju 21. Evropski kongres endoskopske kirurgije (EAES). Letos sta v sklopu kongresa 2 tečaja posvečena kilam, zato tudi druge vablm k udeležbi.

Več si preberite na povezavi:  

Lep pozdrav, Jurij Gorjanc

 

 


5. SLOVENSKI SIMPOZIJ IN DELAVNICA O KILAH Z MEDNARODNO UDELEŽBO

Petek, 9.novembra 2012, ob 8.30 - UKC Ljubljana, predavalnica ginekološke klinike
Več o simpoziju si lahko preberete na letaku v priponki  >>POVEZAVA (.pdf)<<


 


6. KONGRES  IEHS v Beogradu

V Beogradu bo od 15 do 17 Novembra 2012 potekal šesti kongres IEHS-a.
Več o kongresu si lahko preberete na letaku v priponki  >>POVEZAVA (.pdf)<<


 


5. SLOVENSKI SIMPOZIJ O KILAH  9. November 2012

Kot posebni gost je na povabilo Herniološkega združenja Slovenije udeležbo že potrdil nedavni predsednik Evropske Herniološke zveze in avtor številnih smernic in publikacij s področja herniologije - prof.dr.Andrew Kingsnorth iz Anglije.
 


5. MEDNARODNI KONGRES O KILAH V NEW YORKU

 Od 28-31 Marca 2012 bo v NewYorku potekal 5. mednarodni kongres o kilah. Več o samem kongresu in o programu kongresa lahko preberete na spodnjih povezavah:

Povezava do programa kongresa (.pdf)


Povezava do spletne strani združenja (organizatorja):   http://www.americanherniasociety.org/ 


LAPAROSKOPSKA HERNIOPLASTIKA DIMELJSKE KILE – METODA IZBORA?

Poročilo z delavnice v Fürthu, Nemčija, 8-9. avgust 2011
 

več o tem >>                   


Utrinki z obiska Madagaskarja

Lanskoletna izkušnja pod okriljem projekta »Operation Hernia« (www.operationhernia.org.uk) v Mongoliji je navdihnila tudi letošnjo »izvidniško« odpravo na Madagaskar. Med obiskom pri slovenskih misijonarjih, ki so najbolj številčno zastopani prav v tej državi, bolnikov ni bilo potrebno posebej iskati. Bolezen in smrt sta namreč stalni spremljevalki prebivalcev 4. največjega otoka na svetu.

Med obiskom več mest (Antnanarivo, Vohipeno, Farafangana, Ampitafa, Vangaindrano) me je najbolj zanimalo, kakšna je raven zdravstvene oskrbe. Kot kirurg sem medicinske zmogljivosti presojal predvsem skozi urejenost in opremljenost operacijskih prostorov. Zelo koristni so bili tudi pogovori s posameznimi kirurgi. Predstojnik Oddelka za abdominalno kirurgijo v največji in tudi referenčni vojaški bolnišnici Soavanaindra v Antananarivu je na zmogljivosti svoje ustanove lahko upravičeno ponosen. Osem prostornih operacijskih dvoran omogoča normalno delo številnim kirurškim specialnostim. Predstavitev namena, da z mednarodno ekipo kirurgov pridemo v bodoče na Madagaskar operirat bolnike s kilami, je bila toplo sprejeta. Zaradi predvidene strokovne ekipe (prof. Kingsnorth-Anglija, prof. Gutman-Izrael, prof. Earle-ZDA) je predvidena organiziracija delavnice in simpozija, v okviru katerega bi se malgaški kirurgi lahko naučili sodobnega operiranja kil. Operacije kil z mrežicami so za Madagaskar še vedno utopija, največkrat zaradi cene.


 

več o tem >>                  


 4. SLOVENSKI SIMPOZIJ O KILAH
V sklopu 5. kongresa
 

V okviru 5. kongresa združenja kirurgov Slovenije poteka tudi 4. simpozij o kilah Herniološkega združenja Slovenije.
Simpozij se bo pričel ob 16. uri.
>> Program

 3. SLOVENSKI SIMPOZIJ in delavnica o kilah 2008


21. do 28. november 2008
v Slovenj Gradcu 

Priznani predavatelji so predstavili najnovejše spoznanja o problemih, ki jih mi vsi srečujemo v kirurgiji kil. Glavne teme in druge informacije takratnega simpozija si lahko gledate na spletni strani: kile2008

 
Sponzorji

 Zlati sponzor

  
 
 


 
 
 


  

 

  

 

Copyright 2010 ©Herniološko združenje Slovenije                                         Koristne povezave |  Kontakt  |  Pravna pojasnilaO avtorjihIzdelava spletnih strani Revolver